Top 3 postări

duminică, 11 noiembrie 2012

Oraşul tău , oraşul Iaşi

De ce să iubeşti Iaşul?

Te-ai născut in Iaşi sau poate ai trecut pe aici? Stai in Iaşi , ai stat, sau ai plecat de aici?E de ajuns o clipă să o petreci in Iaşi pentru ca apoi să-ti rămână in suflet oraşul până la sfârşitul vieţii.

Iaşul e un oraş al nemuririi.Eminescu trăieşte şi după moarte pentru că a lăsat tot ce a avut acestui oraş: Copoul, teiul , Junimea , Plopii fără soţ.Toate au ceva aparte care face legătura trecutului cu viitorul. Acesta este in mainile noastre şi de noi depinde dacă păstrăm viu farmecul trecutului.

Copoul e atât de liniştit, dar parcă e zgomotos ca nimic altceva.Primul oraş universitar din România a transformat Iaşul intr-un continuu "importator" de tineri plini de entuziasm care visează să zboare cât mai sus.Unii reuşesc şi se inalţă , iar alţii işi frâng aripile şi se lovesc de realitatea dură a societăţii.
Rând pe rând, generaţie după generaţie , Iaşul pare că vrea să se transforme intr-un loc care să rămână marcant pentru istoria ţării noastre.Dubla alegere Cuza din anul 1859 a facut din Iaşi un oraş care a luptat şi luptă in continuare pentru unirea românilor de pretutindeni.
Ieşenii au obţinut libertatea pentru români.130 de ani distanţă şi din nou Iaşul este in prim plan.In 1989 regimul comunist a fost inlăturat ca urmare a revoluţiei pornite de la Iaşi.Este de datoria noastră să ii cinstim pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea in faptă şi cuvânt.

Iaşul este şi un oraş spiritual ce are ca principale repere Catedrala mitropolitană şi Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.Mii de oameni trec zilnic şi se roagă , iar pe 14 octombrie când sute de mii de oameni sosesc in capitala Moldovei , Iaşul devine o cetate a pelerinajului.

Trebuie să ştim să ne bucurăm de Iaşi cât incă nu se transformă intr-un oraş prăfuit , inghesuit şi deloc atractiv.La orice pas făcut , dai de o nouă stradă sau loc care iţi place.

Cu siguranţă, nu ar ajunge câteva rânduri pentru a descrie , de aceea doar voi enumera câteva din minunăţiile oraşului: Râpa galbenă, Palatul Culturii, Mitropolia , Trei ierarhii , Teatrul naţional , Strada Lăpuşneanu , Bulevardul Ştefan cel mare şi sfânt , Golia , Biblioteca Asachi, Biblioteca centrală universitară , Casa Pogor , Bojdeuca , Parcul Copou , Universitatea , Piaţa Unirii , Mănăstirea Cetăţuia , Grădina botanică , Mănăstirea Galata , Palatul Roznovanu, etc.

6 comentarii:

astral spunea...

trei ierarhi. cu un singur "i"

Chisanovici Andrei spunea...

e folosit articulat..la fel ca „iaşii”

Bogdan spunea...

Eu sunt cvasi-adoptat de Iasi. Recunosc, m-am adaptat greu. E mai arhaic decat alte orase. Asta il face mai stagnant dar, in acelasi timp, mai romantic.

cotos spunea...

Nu am ajuns vreodata in Iasi. Sper sa recuperez cat de repede.

Chisanovici Andrei spunea...

Esti bine primit aici si iti garantez ca ai ce vizita. Iasul e un oras care imbina intr-un mod foarte placut vechiul cu modernul:
-avem cel mai frumos proiect dezvoltat in Romania( Palas );
-avem o multitudine de obiective turistice(cultura, biserici);
-locurile prin care au trait Creanga, Eminescu;
-prima universitate din Romania(desi am vazut ca ai terminat studiile de ceva timp, nu se stie niciodata).

APACUDUH spunea...

Am citit cu mare drag articolul dvstra si va multumim ca l-ati postat pe pagina noastra APA CU DUH. Din punctul nostru de vedere Iasul este orasul de care te indragostesti si..nu-ti mai trece :), mai ales pentru ca nu risca sa te dezamageasca: asa cum foarte frumos ati spus, "La orice pas făcut, dai de o nouă stradă sau loc care iţi place". Speram ca articolul dvstra va mangaia sufletul celor ce iubesc Iasul si va deschide ochii celorlalti.