Top 3 postări

miercuri, 8 mai 2013

Blogging vs jurnalism - asemănări şi deosebiri

Inainte de toate trebuie delimitat foarte clar faptul ca un jurnalist a terminat o scoala de specialitate, iar bloggerul scrie despre ceea ce-i place, fiind o pasiune.
Desi par a fi lucruri diferite, sunt si mixuri intre ele cum ar fi, de exemplu, blogurile de jurnalisti. Este locul unde jurnalistul exprima o parere personala diferita de cea de jurnalist(a se citi angajat al unui trust media care face campanie electorala).

Ziarele trec incetul cu incetul mai mult spre online, iar jurnalismul se schimba pe zi ce trece. Totul e la minut, un fel de stiri de la tv care apar imediat pe net. Trecerea spre bloggeri care devin jurnalisti este inevitabila, iar cei mai avantajati sunt cei cu bloguri de nisa. Dezvoltarea subiectelor e una normala, deoarece si in presa scrisa treburile stau la fel. Cine scrie la sport nu prea scrie si la politic, desi sunt cazuri frecvente ale unor astfel de ziaristi. Probabil pentru a demonstra vorba aia " romanul se pricepe la fotbal si politica".

Un blogger sa zicem ca e in mare parte neutru si priveste detasat problema si o analizeaza astfel intr-o maniera mai lejera. Putin subiectiv, dar fara a avea de a face cu acea problema, pe cand jurnalistul prezinta problema intr-o maniera mai tehnica, rigida fara a exprima o parere personala. Sa nu mai zic si de rutina. O abordare a diverse subiecte zi de zi probabil iti taie din elanul creativitatii, pe cand un blogger scrie cand vrea, cum vrea, ce vrea, ce vor altii, mai presus de toate e pasiunea.

Citisem recent vreo doua propozitii dintr-un comentariu care sunau cam asa: " americanii vor sa stie daca pe viitor cenzureaza internetul sau nu". Se mai spunea si faptul ca pe internet e cale libera la a spune mai multe adevaruri decat la unele televiziuni sau ziare.Sincer sa fiu, un blog e mai social decat orice mijloc mass media si probabil asta e si explicatia cu cenzura. Un blogger beneficiaza de likeuri, shareuri, iar ceea ce are de zis se propaga mult mai repede si fara a fi cenzurat. Multe dintre protestele recente au avut ca loc de pornire un blog, o retea de socializare.

Care crezi ca e directia? Bloggingul si jurnalismul se unesc?Sursa foto: http://www.what-to-do-baba.com

Niciun comentariu: