Top 3 postări

luni, 8 iulie 2013

BAC 2013

Mare vâlvă în jurul examenului de bacalaureat în ultimii ani. Promoţia mea (2010) cred că a fost ultima generaţie care a dat cât de cât o replică bună, pe măsura subiectelor pe care le-a avut de rezolvat. Media naţională de promovabilitate anul ăsta e undeva pe la 55%. Dacă am privi la rezultatele de anul trecut(43%) am putea zice că elevii s-au speriat acum un an şi s-au pus cu burta pe carte din timp.Am putea să zicem că-i bine..mai mult de jumătate dintre candidaţi au promovat. Nu poţi să ai pretenţia ca toţi să fie pregătiţi pentru a lua acest examen, dar nici să fie aproape egale proporţiile celor care iau şi cei care nu iau BAC-ul.

Un alt aspect care a făcut valuri în presă a fost legat de şpaga de la examen. Atunci când se implică şi primul ministru în astfel de situaţii cred că nu miroase a bine. Cred că situaţia de la acel liceu din Bucureşti reflectă pe de o parte chiar slaba pregătire a candidaţilor, dar şi mai grav apetitul profesorilor pentru mici atenţii. Pot apărea o sumedenie de argumente pro şi contra: profesorii au salarii mici, reputaţia unui liceu poate fi salvată de bani, elevii trebuie să meargă spre facultate, etc. Inverşunarea părinţilor în a-şi apăra copiii e de-a dreptul sfidătoare şi oare nu cumva ascunde chiar micile atenţii? Dacă nu aveau nimic de ascuns, nu era nicio problemă în a lăsa autorităţile să desfaşoare ancheta în linişte, fără prea multă mediatizare.

În judeţul Iaşi(al treilea pe ţară ca promovabilitate- 67,55%), au fost 12 medii de 10( felicitări!), iar rata de promovabilitate pentru cei care au terminat liceul in 2013 este de 74%. Un singur liceu a avut promovabilitate 100%, iar patru licee au avut 0!! candidaţi promovaţi, ce-i drept sunt unităţi de învăţământ din afara municipiului Iaşi.
Problemele sistemului de învăţământ sunt mari şi multe şi nu ştiu dacă îşi vor găsi soluţiile în următorii 2-3 ani.

Rezultatele de la BAC arată cam aşa:
-jumătate din elevi sunt preocupaţi de educaţia lor, jumătate nu;
-profesorii îşi dau silinţa, mare parte din ei îşi fac treaba în pregătirea elevilor, dar nu au ei pixul în mână;
-trierea înainte de facultate e bine venită; în loc să fie mulţi cei care să facă o facultate, mai bine mai puţini, vârfurile generaţiei;
-dai banu', iei bacu';
-facultăţile vor avea în continuare mai puţini studenţi faţă de acum 5-6 ani;
-mai încercăm o tragere şi în toamnă.

Şi ca să terminăm într-o notă bună, au fost decât doar nişte examene. Mai vin şi altele!


sursa foto: mediafax.ro

3 comentarii:

Iulian spunea...

Din fericire au promovat maimulti decat anul trecut, dar trebuie sa recunoastem ca subiectele au fost usoare.
Din pacate eu dau BAC-ul anul viitor si chiar as fi vrut sa fiu acum in clasa a 12-a. Subiectele au fost usoare (mai ales la matematica) si luam sigur o nota mare. Acum sper sa fie si anul viitor la fel de usoar.

Chisanovici Andrei spunea...

Vazusem mai devreme pe net..cele mai mari procentaje de cand sunt camerele. Asta-i semn ca s-au stricat cateva:))

Mult succes pe la anu' ca doar nu o sa difere prea mult subiectele.

Constantin S. spunea...

Promovabilitate mai mare, dar falsa, tinand cont ca s-au inscris mai putini decat in anii sesiunile anterioare :D

@Iulian - Nu te impacienta. Atat timp cat inveti, subiectele sunt "floare la ureche"