Top 3 postări

vineri, 4 octombrie 2013

Ghid pentru studenti

Daca tot a inceput un nou an universitar si prima lui saptamana s-a si dus, am zis sa vin in ajutorul bobocilor in primul rand, dar si al celorlalti studenti. Pentru unii incepe o viata noua odata cu inceperea facultatii, pentru altii poate e o continuare a ceea ce au inceput cu cativa ani in urma, asa ca am format un ghid pentru studenti.

Inainte de toate cred ca ar trebui sa-ti stabilesti cateva obiective. Faptul ca incepi o facultate trebuie sa aiba si rezultate. Ce iti doresti sa faci mai departe, unde te vezi peste 3 sau 4 ani, cand vei absolvi? Daca ai facut alegerea corecta, trebuie sa fii cel mai bun.

Daca faci facultatea in alt oras ar trebui sa inveti orasul. In primul weekend ar trebui sa profiti de programul mai lejer de la inceput si sa o iei pe jos prin oras. Am intalnit persoane care erau in anul 2 sau 3 si nu cunosteau decat mall-urile si cluburile. Viata ta de student include si aceste lucruri, dar n-ar trebui sa fii nici in plop si sa nu cunosti altenativele pe care ti le ofera orasul pentru petrecerea timpului. Fiind vorba de Iasi, internetul e plin de informatii despre oras, obiective turistice, evenimente.

De la bun inceput trebuie sa stii ca e o diferenta enorma intre liceu si facultate. Daca in liceu mai trageau profesorii de tine sa inveti, sa stii ca la facultate pe profesori nu-i intereseaza daca tu esti preocupat. Ei isi fac datoria, vin in fata studentilor si le ofera informatii. Mai departe e treaba ta sa mergi sa cauti si alte informatii si sa le asimilezi. Pe scurt, implicare!

Pentru a te dezvolta profesional sau pentru a pune in practica ceea ce inveti te-as sfatui sa te inscrii intr-o organizatie(liga facultatii unde esti sau o alta asociatie sau liga). In modul asta sigur vei dobandi cunostinte noi si mai presus de toate vei cunoaste persoane noi.

Faptul ca sunt din Iasi nu mi-a permis sa stau in camin pe timpul facultatii, dar daca as fi venit din alt oras cu siguranta asta ar fi fost alegerea. Atmosfera caminului e ceva aparte care te-ar putea pune pe ganduri...sa stai cu chirie sau in camin?

Fiecare zi trebuie sa insemne pentru voi ceva nou. Fiecare curs/seminar/laborator aduce un plus de informatii, dar mult mai important este sa-i ascultati pe profesori. Experientele lor din studentie sau profesionale va pot deschide noi drumuri, de aceea sunt considerati calauzitori de drumuri prin ce va ofera.

Daca vrei sa te diferentiezi de colegii tai si sa ai ceva in plus cand termini facultatea poti opta pentru un job. La inceput e greu sa le impaci pe ambele, dar pentru experienta in plus se merita sa incerci. Daca nu vrei sa fii luat de val, poti lasa sa treaca primul an, iar doilea poti incerca sa lucrezi. O poti face part-time sau full-time daca stii ca te tin balamalele si poti sa fii plecat de dimineata pana spre miezul noptii.Sper ca nu v-am speriat, important e sa le luati pas cu pas si totul va fi bine.

sursa foto: www.brookhavencollege.edu/studentsvcs/spar/

Niciun comentariu: