Top 3 postări

marți, 25 octombrie 2016

LED=economie

Ce inseamna pentru voi sa faceti economie? Pentru mine, in primul rand, inseamna sa nu faci risipa. Trebuie sa stii exact cat ai nevoie si sa te limitezi la necesarul tau. De exemplu, stii ca faci economie folosind becuri economice cu led? Construite in asa fel incat ofera aceeasi intensitate a luminii, dar facand economie la energia electrica consumata, sigur nu vei regreta alegerea.De cand au aparut becuri economice doar de astea am cumparat, in cazuri exceptionale(cand nu gaseam) am optat pentru becuri clasice. Diferenta dintre un corp de iluminat cu led si unul normal se vede pe factura de electricitate prin energia consumata, fluxul luminos emis, tipul de lumina generat si eficienta. Desi nu acordam suficienta importanta acestor lucruri, ele au efecte pe termen imediat, dar mai ales pe termen lung in ce priveste confortul si sanatatea noastra.

Cu privire la becurile LED este important sa retineti ca:
-au o durata de viata de 25 de ori mai mare decat becurile cu incandescenta;
-folosesc cu 75% mai putina energie;
-folosirea pe scara larga ar putea aduce pana in 2027 economii de 30 miliarde de dolari(la cursul actual), echivalentul energiei produse de 44 de centrale electrice;
-emit foarte putina caldura fata de becurile incandescente, care emit 90% din energie sub forma de caldura.

Un lucru interesant pe care nu-l stiam e ca lumina e compusa dintr-un mix de leduri de culoare rosie, verde si albastra. De dimensiune foarte mica, cat o boaba de piper, ledurile au o directie specifica, nefiind nevoie de reflectoare. Beneficiind de o mai mare utilizare, atat in spatiile de locuit, cat si in spatiile industriale, becurile led au o dezvoltare intensa, ceea ce face ca producatorii sa vina cu tehnologie avansata si preturi mai mici. Gama de utilizare cuprinde: spatii de locuit, apartamente, case, hale industriale, spatii modulare, alei pietonale, iluminat stradal.

Sincer sa fiu, chiar ma bucur ca a fost viziune cand s-au facut modernizari in Iasi. Odata cu consolidarea, repararea si modernizarea unei pasarele, s-a ales ca stalpii de iluminat sa aiba leduri. Pe langa faptul ca vizibilitatea este mult mai buna cand conduci, cand esti pieton beneficiezi de o lumina buna, care nu te oboseste.

Niciun comentariu: