Top 3 postări

joi, 29 decembrie 2016

Drona militara

Citeam zilele trecute un articol de pe internet si prima data nu prea am inteles nici eu despre ce e vorba. Acum vin si catre voi cu o intrebare: care este legatura dintre domeniul informaticii, IT si domeniul militar? Aparent nu exista vreo legatura si probabil sa fie strecurat intr-un context gresit. Ei bine tin sa va contrazic si va spun ca cei de la Teamnet au luat si o alta abordare. 

Concret, firma ce are ca domeniu de activitate domeniul IT a vrut sa intre pe o piata noua, de viitor, dar nu prea a gasit locul in ghidul CAEN al domeniilor de activitate ale firmelor. Concret, cum au si sustinut, ei nu vor sa intre in producerea tehnicii militare grele, constructia de vehicule de lupta sau fabricarea de armament, ci vizeaza lucruri ce tin de siguranta nationala si au dat un exemplu concret, o drona blindata. Astfel, a fost ales codul secundar CAEN 3040: Fabricarea vehiculelor militare de lupta, desi o drona nu este chiar asa ceva, dar nici legislatia in vigoare nu poate acoperi acest domeniu nou ce se afla in cercetare. Doua exemple de produse de tip dual-use sunt Hirrus UAV si Signus. Hirrus Uav este un dispozitiv pentru domeniul civil, dar a fost testat si in cadrul exercitiilor NATO Unified Vision 2014 si 2016. Signus este o drona de tip tactic la care se lucreaza in prezent si poate opera pe o distanta de 200 km pentru siguranta frontierelor maritime si terestre. Acest proiect este in stadiul de cercetare impreuna cu Airbus si are termen de definitivare anul 2017. Acest domeniu nou ce uneste doua domenii diferite pare a fi de viitor si este abordat destul de serios chiar in zona Silicon Valley de catre companiile din domeniul tehnologiilor ce apeleaza la cele de tip militar pentru a concepe ceva nou si diferit.

Cel ce era simplu actionar la inceput, a mai preluat un pachet si este actionar majoritar acum. Bogdan Padiu este in prezent detinatorul a 51,69% din actiunile Teamnet International SA. Grupul Teamnet este compus din mai multe companii, detinute intr-o proportie mai mare de 50% de catre Teamnet international. In portofoliu se afla companiile: Daedalus Teamnet medical, Teamnet Engineering si Ymens(compania de cloud), Teamnet solutions, Teamnet project management, Teamnet operations.   

Niciun comentariu: